Debat og politik

Nye Borgerlige vil nedlægge hver femte offentlige stilling

Nye Borgerliges økonomiske plan for Danmark betyder, at det offentlige skal nedlægge mere end hver femte stilling. Det svarer til cirka 2.100 stillinger i kommuner som Sønderborg, Holstebro og Hjørring, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. En trussel mod velfærden, mener direktør.

Hvis Nye Borgerlige havde 90 mandater, ville der være 180.000 færre fuldtidsstillinger i kommuner, regioner og staten i 2035. Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tænketanken har på baggrund af data fra Finansministeriet og Danmarks Statistik regnet på de geografiske konsekvenser af partiets økonomiske plan. Fordelingen af nedskæringer er beregnet ud fra antallet af stillinger i både stat, regioner og kommuner, der ligger i de enkelte kommuner og landsdele i dag.

”Nye Borgerlige vil skære 100.000 offentlige stillinger væk og samtidig annullere stigningen i antallet af offentligt ansatte, der er nødvendig, hvis vi skal fastholde den nuværende velfærd, når der kommer flere børn og ældre i de kommende år. Samlet set giver det knap 180.000 færre medarbejdere i det offentlige, når vi regner frem til 2035. Det vil kunne mærkes i hele landet,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Med 720.000 fuldtidsstillinger i det offentlige i dag og en planlagt stigning på cirka 80.000 ekstra ansatte i de kommende år svarer nedskæringerne til 22 procent af alle stillinger i det offentlige.

Alene i Syd- og Sønderjylland svarer det til, at knap 21.000 offentlige stillinger er væk i 2035, mens tallet for eksempel er knap 11.000 i Nordsjælland.

”Når man fjerner hver femte medarbejder i hele den offentlige sektor, vil det have enorme konsekvenser for velfærden. Det siger sig selv, at det vil give et radikalt andet samfund og en radikalt dårligere velfærd. Det er naturligvis politisk helt legitimt at ville sænke skatterne og skære i den offentlige service, men så bør man være ærlig om konsekvenserne,” siger Lars Andersen.

Rammer landkommuner og provinsen hårdt

Fordeler man nedskæringerne ligeligt ud fra antallet af offentlige stillinger i dag, vil det skabe rigtig store nedskæringer uden for de store byer. Mere end hver anden stilling, der står for skud, ligger i de såkaldte provinsby-, oplands- og landkommuner. Det svarer til 93.700 stillinger.

”Hvis man tror, at det kun vil ramme i de store byer, når man laver så drastiske nedskæringer, som dem Nye Borgerlige har lagt frem, får man sig nok et chok, hvis de en dag finder 90 mandater og fører planen ud i livet,” siger Lars Andersen.

I kommuner som Sønderborg, Holstebro og Hjørring svarer planen til, at der skal sløjfes cirka 2.100 offentlige stillinger.

Analysens hovedkonklusioner

  • Frem mod 2035 vil antallet af ældre over 80 år stige med 67 procent, og antallet af børn under 10 år vil stige med 17 procent.
  • Samtidig vil Nye Borgerlige reducere den offentlige beskæftigelse til cirka 620.000 ansatte i 2035 målt i fuldtidspersoner.
  • Hvis velfærden skal følge med demografien, skal tallet i 2035 være cirka 800.000, viser tal fra Finansministeriet. I forhold til det niveau betyder Nye Borgerliges plan, at det offentlige skal nedlægge 22 procent af stillingerne i den offentlige sektor.
  • I kommuner som Lolland, Vordingborg, Faaborg-Midtfyn og Mariagerfjord svarer planen til, at de offentlige arbejdspladser skal nedlægge cirka 1.100 fuldtidsstillinger. I kommuner såsom Sønderborg, Holstebro og Hjørring svarer planen til, at der skal nedlægges cirka 2.100 offentlige stillinger.

Kommentarer