BUPL: Daginstitutioner har brug for en corona-plan nu
Pædagogerne i landets daginstitutioner er blandt de allerhårdest ramte med corona-smitte. Flere steder mangler halvdelen af personalet. Der er brug for en plan, hvis vi skal forhindre endnu flere sygemeldinger og et decideret kollaps, advarer BUPL.
Smitten blandt pædagoger og pædagogmedhjælpere i landets vuggestuer og børnhaver galopperer derudad. De seneste smittetal fra SSI viser, at de ansatte i daginstitutionerne er blandt de hårdest ramte. Værst ser det ud i vuggestuer og aldersintegrerede daginstitutioner, hvor andelen af smittede er oppe på 15 procent. Det er højere end i både sundheds- og ældresektoren.
Men mens politikerne har valgt at lukke folkeskolerne indtil 5. januar, holder daginstitutionerne stadig åbent. Sygemeldinger har halveret personalegruppen flere steder. Og der mangler en plan for, hvordan man skal håndtere smitten efter nytår.
”Jeg hører dagligt fra desperate pædagoger og ledere, som er alvorligt bekymret for et decideret kollaps på grund af corona-smitten. Stort set alle pædagoger oplever at være nærkontakt flere gange om ugen. Nu er det snart jul, hvor vi forhåbentligt kan få lidt luft. Men politikerne skylder en plan for, hvad der skal ske efter nytår, når hverdagen med corona vender stærkt tilbage,” siger Elisa Rimpler.
Hun efterlyser først og fremmest, at daginstitutionerne får mulighed for at skrue ned for antallet af børn, de steder hvor smitten er højst, og hvor mangel på sygdom gør det umuligt at sikre et ordentligt tilbud til børnene.
”Vi er enige i, at åbne daginstitutioner er afgørende for, at vi kan holde samfundet i gang. Men det skal også være forsvarligt for børn og pædagoger. Hvis vi ikke får mulighed for at skrue ned for antallet af børn, risikerer vi, at situationen bliver alvorligt forværret, fordi selv de raske pædagoger bukker under med stress og sygemeldes,” siger Elisa Rimpler.
Regeringen har hidtil afvist forslaget fra både BUPL og forældreorganisationen FOLA om at give mulighed for at skrue nede for antallet af børn ved personalemangel. Det møder kritik fra BUPL-formanden.
”Man kan ikke bare beslutte at holde daginstitutionerne åbne og så lade pædagogerne og lederne i stikken. Hvis sygeplejerskerne, sosu’er og andet personale i sundheds- og ældresektoren trygt skal kunne aflevere deres børn og gå på arbejde, så skal der også være pædagoger til at tage imod dem. Og det vil der ikke være, hvis smitten i daginstitutionerne fortsætter med at være på så højt et niveau,” fastslår BUPL-formanden.
I modsætning til skolerne har daginstitutionerne været åbne og kørt på fuld blus under corona-pandemien, fordi regeringen vurderer, at det er nødvendigt for at holde samfundet i gang og sikre, at forældrene kan passe deres arbejde.
Det betyder også, at pædagogerne hele tiden har ligget i toppen over faggrupper med høje smittetal.
”Det bør ikke komme bag på nogen. Lige nu er det børnene, der driver smitten, og pædagoger har ikke mulighed for bruge mundbind eller beskytte sig selv, når børn har brug for trøst og omsorg. Til gengæld forventer vi, at politikerne på andre måder tager ansvar og giver os nogle redskaber til at håndtere smitte og sygdom,” fastslå Elisa Rimpler.
Hun efterlyser også klare regler for, hvornår børn skal holdes hjemme på grund af smitte i familien, og et decideret krav om at forældre og andre pårørende skal bære mundbind på institutionens området.
“Det er besynderligt, at man nu anbefaler krav om mundbind bredt i det offentlige rum, men fortsat lader det være op til den enkelte forælder at vælge, om de vil have det på, når de afleverer og henter børnene,” siger Elisa Rimpler.
- Smitten er mest udbredt på de pædagogiske arbejdspladser.
- Samlet set er 11.375 ansatte i daginstitutioner testet positive svarende til 15 procent af de ansatte.
- Til sammenligning er tallet på hospitaler 13 procent, 12 procent på plejehjem og 13 procent i grundskolerne.
- Til sammenligning er 10 procent af danskerne under et testet positive.
Kommentarer